Image Alt

Buitensport

What's your next adventure?

Onze vereniging gaat niet alleen over onze wekelijkse survivalruns; het is een platform voor buitensporten en het samen ondernemen van expedities en reizen. Nieuwsgierigheid, leren, ervaringen delen en samen werken aan een avontuur zijn de hoekstenen voor een onvergetelijke tijd en een trip die altijd al eens zou willen doen. Hands-on mentaliteit, niet bang zijn om dat stapje extra te zetten, daar kom je mee verder. Durf is een plek om gelijkgestemden te vinden, gekke plannen te smeden en er samen op uit te gaan! Hieronder vind je een overzicht van populaire buitensporten bij Durf.

Hoe werkt organisatie, deelname, en wat broeit er op het moment aan plannen? Dat vind je op de expeditie pagina.

Trailrunning

Een duursport die bestaat uit hardlopen over onverharde paden. Bij voorkeur in de bergen. Vaak over grotere afstanden dan reguliere hardloopwedstrijden.

Een multidisciplinaire sport waarbij teams van 2 of 4 personen met behulp van een kaart en kompas zo snel mogelijk op zoek gaan naar de verschillende controlepunten. Mountainbiken, hardlopen en kanoën behoren tot de vaste onderdelen, maar ook andere disciplines zoals kickbiken, skeeleren, zwemmen etc. zijn mogelijk.

Mountainbiken

Een tak van de wielersport, waarbij men over ruig terrein fietst, bij voorkeur in de bossen, heuvels of bergen. Dit kan al dan niet onderdeel zijn van een grotere expeditie.

Klettersteigen

Een met staalkabels uitgezet parcours langs een steile rotswand, ter beveiliging van de klimmer en om zich in evenwicht te houden. Daarnaast bevat een klettersteig (ofwel via ferrata of chemin câblé) ook andere steunen voor handen en voeten, Een Klettersteig kan een dagtocht zijn, of onderdeel van een meerdaagse hike.

Boulderen

Een discipline binnen de klimsport die gaat over het beklimmen van korte routes op een vaak dicht bij de grond gelegen echte of kunstmatige rots. Dit zonder het gebruik van een touw of andere vorm van zekering, anders dan een valmat.

Klimmen

Klimmen betekent omhoog gaan. Dit kan zowel indoor, als outdoor. En zowel op een korte route (single pitch), als meerdere routes gestapeld achter elkaar, om zo gigantische rotswanden te bedwingen (multi pitch).

Hiken

Het rondtrekken langs gebaande en ongebaande paden (al dan niet met orriëntatie op kaart en kompas) voor meerdere dagen in de bergen. Hoe langer en afgelegener de tocht, hoe meer proviant, uitrusting en kennis nodig is.

Alpineren

Een discipline binnen de bergsport, waarbij doorgaans gletjers en andere lastig te bereiken hoogelegen delen van bergmassieven worden beklommen. Het is hiervoor nodig om extra kennis en uitrusting te hebben, vanwege de gevaren van o.a. gletjerspleten.

Wildkamperen

Het bivakkeren in een discreet tentje op (onwaarschijnlijk mooie) locaties waar geen camping of andere voorzieningen beschikbaar zijn. Dit geeft de vrijheid niet afhankelijk te zijn van de beschikbaarheid van berghutten of hotels en is soms de enige mogelijkheid om afgelegen berggebieden te kunnen doorkruisen.

Bushcraft & Vuur Maken

Het (over)leven in, van en met de natuur met respect voor die natuur. Hiervoor wordt geen of zeer weinig uitrusting mee de natuur in genomen, alle gereedschappen worden in de natuur, met de daar aanwezige grondstoffen terplekke gemaakt.

Duiken

Het langdurig verblijf onder water, meestal met ademluchtfles.

Outdoor Bivak

Het slapen in de natuur met zo min mogelijk middelen (bijvoorbeeld geen tent, maar alleen een tarp en slaapzak), juist ook in koude omstandigheden.

Winterzwemmen

In staat zijn, door middel van ademtechnieken en doorzettingsvermogen, om juist in de winter in ijskoud water te zwemmen. De watertemperatuur bepaalt de maximale veilige duur van het zwemmen, waarbij elke graad ongeveer 1 minuut betekent.

Kayakken

Het gebruik maken van een kajak, met een dubbelbladige peddel. Dit kan een dagtochtje zijn, maar ook een meerdaagse expeditie met wildkamperen en/of bushcraft.

Arctic Expedities

Het meerdaags doorkruisen van de toendra binnen de poolcirkel in de winter. Langlaufend of op sneeuwschoenen en door middel van wildkamperen. Goed management van vloeibaar water en van warmte in de nacht is hierbij cruciaal.

Wakeboarden

Een watersport, waarbij de wakeboarder aan een lijn, soms door een boot, soms door een kabelbaan over het water wordt getrokken.

Cave Exploration

Het onder begeleiding verkennen van grotten. Hierbij is enige kennis van touwtechnieken vereist.