Survivalrun is een opkomende sport die sinds 1988 steeds bekender wordt in Nederland en omstreken. De multi-disciplinaire duursport, die is ontstaan in de Achterhoek (Beltrum), combineert hardlopen met hindernissen, klimtechniek, en enkele andere disciplines zoals houthakken, kajakken en boogschieten. Elke training en wedstrijd is een uitdaging waarbij je kracht, conditie, techniek en vooral je doorzettingsvermogen op de proef worden gesteld. Je trotseert hindernissen en de elementen. Al is het zomer, winter, wind, regen, sneeuw, of het is bloedheet; survivalrun gaat altijd door!
In weer en wind; survivalrun gaat altijd door
De strijd tegen de elementen is dé hoeksteen van survivalrun. Zo is er geen winter- of zomerstop voor trainingen en wedstrijden. Hitte, kou of regen zijn geen excuus om niet te trainen (tenzij het onweert of het KNMI code rood afgeeft). Omdat de trainingen intensief zijn zal je het warm genoeg hebben in de winter. Is het warm in de zomer, dan worden er waterelementen aan de trainingen toegevoegd om af te koelen.
Een echte survivalrun is een test van het doorzettingsvermogen!
Onze baan
Over de jaren hebben we met de inzet van onze leden en in het bijzonder de bouwcommissie onze hindernisbaan gebouwd. Die nog elke maand wordt onderhouden en uitgebreid. Op de hinderniskaart zie je de huidige opzet van de baan.
Survivalruns
Door het hele land (en langzaam ook in het buitenland) worden door verenigingen het gehele jaar door survivalruns georganiseerd, zonder winstoogmerk. Je hoeft niet gelijk op competitief niveau mee te doen. Een mooie manier om met survivalruns kennis te maken is door recreatief mee te doen in een teamrun. Bij een teamrun mag je elkaar helpen en sta je niet alleen in de strijd. De meeste deelnemers bij survivalruns zijn recreatieve lopers; voor elk niveau is er wel een categorie beschikbaar. Van instap tot gevorderd.
Tijdens een survivalrun ontvang je altijd een rood polsbandje. Voor dit bandje ga je echt alles doen! Want als je een hindernis niet haalt, dan verlies je hem. En zonder polsbandje over de finish, betekent dat je de run niet 100% hebt gehaald (je krijgt dan strafpunten, als je in het klassement meeloopt). Je mag een hindernis wel zo vaak proberen als je wilt. Een echte test van doorzettingsvermogen dus. Als je uiteindelijk de finish haalt, dan is dit polsbandje jouw trots en kan de dag niet meer stuk!
Wedstrijd niveaus
Als de recreatieve runs goed gaan en je wil meer uitdaging, dan kan je besluiten om mee te doen aan het klassement in een van de wedstrijdcategorieën. Hiervoor moet je een aantal kwalificatie punten scoren zodat je een wedstrijdlicentie kan aanvragen. Dit zijn 2 punten voor de Basissurvivalrun licentie (BSR) en 6 punten voor de reguliere wedstrijdlicentie, die je toegang geeft tot de Korte-, Middellange- en Lange Survivalrun (KSR, MSR en LSR). Meer informatie over de wedstrijdcategorieën vind je hier. Wanneer je een wedstrijdlicentie weet te bemachtigen kan je meedoen aan wedstrijdsurvivalruns en kun je meedoen met het open nationaal kampioenschap.
Stel dat je doel is (Nationaal Kampioenschap), dan zie je hieronder hoe je ‘survialruncarrière’ zou kunnen verlopen. Niet voor iedereen is dit de ambitie; voor de meeste survivallaars is het doel van fit blijven, sterker worden, en gewoon plezier hebben met buiten ravotten ook ruim voldoende. Maar wil je meer? Dan kan er altijd een tandje bij.
Wil je meer weten over survivalrun, kijk dan op de website van de Survivalrun Bond Nederland.